Σήμα: Σουηδική κλειδαρότρυπα. The Keyhole Symbol. Επισήμανση υγιεινών τροφίμων σε Σουηδία, Νορβηγία και Δανία.


Στόχος μας είπαμε είναι οι εξαγωγές των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής. Θέλετε να εξάγετε στην Σουηδία τα προϊόντα διατροφής που παράγετε ή εμπορεύεστε; Ή μήπως στην Νορβηγία και την Δανία; Εάν ναι τότε θα πρέπει αρχικά να γνωρίζετε την σημασία που δίνει το σκανδιναβικό καταναλωτικό κοινό στην υγιεινή διατροφή. Μετά να γνωρίζεται την ύπαρξη εδώ και χρόνων σήματος που ταυτοποιεί τα υγιεινά προϊόντα βάσει προδιαγραφών που έχει συντάξει ο Σουηδικός Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων. Έτσι με το σκεπτικό να κάνουν οι αρχές πιο εύκολη την επιλογή υγιεινών εναλλακτικών διατροφής, θέσπισαν τα «σήματα υγείας» που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια αναπαριστώντας μια καλύτερη διατροφικά επιλογή. 

Έτσι γεννήθηκε το επιτυχημένο σήμα η Σουηδική Κλειδαρότρυπα - The Keyhole Symbol. Οι Σουηδοί βάση έρευνας φαίνεται αναγνωρίζουν σε ποσοστό 95% το εν λόγω σήμα, ενώ το 71% να κατανοεί το μήνυμα που φέρει. Η κλειδαρότρυπα λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με άλλα συστήματα (όπως οι ενδεικτικές ημερήσιες προσλήψεις και τα ερμηνευτικά συστήματα) ή μόνη της. Η μεγάλη διαφορά με τα άλλα συστήματα επισήμανσης υγιεινών διατροφικών επιλογών είναι πως η Σουηδική Κλειδαρότρυπα έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για σειρά από κατηγορίες τροφίμων και όχι γενικούς συγκριτικούς πίνακες.   

Το σύμβολο της κλειδαρότρυπας, λοιπόν, δημιουργήθηκε από την Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων της Σουηδίας το 1989 με σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τις πιο υγιεινές επιλογές από μια κατηγορία τροφίμων, όταν αγοράζουν τρόφιμα ή τρώνε εκτός σπιτιού. 


Τα τρόφιμα που είναι επισημασμένα με το σύμβολο της κλειδαρότρυπας έχουν λιγότερο λίπος, αλάτι και σάκχαρα και περισσότερες ίνες σε σχέση με τρόφιμα του ίδιου είδους που δε φέρουν το σύμβολο. Τα τρόφιμα με το σύμβολο της κλειδαρότρυπας είναι κατάλληλα για όλους τους υγιείς ανθρώπους – ενήλικες, εφήβους και παιδιά άνω των 2 ετών. Τα τρόφιμα με την κλειδαρότρυπα δεν είναι διαιτητικά προϊόντα αλλά προορίζονται για οποιοδήποτε θέλει να τραφεί με μία υγιεινή διατροφή. Παρ’ όλα αυτά κάποιες ομάδες ανθρώπων μπορεί να χρειάζονται τρόφιμα που παρέχουν περισσότερη ενέργεια στο σώμα, όπως για παράδειγμα τα άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, κάποιοι που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες και όσοι κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτά τα άτομα ίσως χρειάζονται τρόφιμα χωρίς το σύμβολο της κλειδαρότρυπας. Το σύμβολο της κλειδαρότρυπας είναι προαιρετικό στις ετικέτες τροφίμων. Οι παρασκευαστές τροφίμων έχουν προσωπική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα με το σύμβολο της κλειδαρότρυπας συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων. 

Οι κατηγορίες τροφίμων που μπορούν να επισημανθούν με το σύμβολο της κλειδαρότρυπας είναι: 
Γαλακτοκομικά 
Μαργαρίνες και ουσίες επάλειψης με χαμηλά λιπαρά 
Κρέας και προϊόντα από την επεξεργασία του 
Ψάρια και θαλασσινά Χορτοφαγικά προϊόντα 
Ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, αλεύρι και αλεύρι ολικής άλεσης 
Έτοιμα γεύματα ή πατάτες και λαχανικά 
Σαρκώδη φρούτα