Μέλι στα μικρά παιδιά και Αλλαντίαση. Επισήμανση στην ετικέτα.


Παρότι το μέλι είναι θρεπτικό και υγιεινό υπάρχει μια διελκυστίνδα για το εάν θα πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος αλλαντίασης (botulism) του νεογέννητου. Η αλλαντίαση είναι τροφοδηλητηρίαση που προκαλείται από το σπορογόνο κλωστρίδιο Clostridium botulinum με την τοξίνη αλλαντίνη που παράγει (botulinum toxin). Η αλλαντίνη είναι έντονα νευροτοξική. Η νόσος είναι σοβαρή και συχνά για τα μικρά παιδιά θανατηφόρος. Θανατηφόρο περιστατικό είχαμε πριν μερικά χρόνια στην Πάτρα. Στις ΗΠΑ τα προϊόντα μελιού σημαίνονται με την εν λόγω επιπρόσθετη πληροφορία. Το λεκτικό μπορεί να είναι: 
''Do not feed to infants under 1 year old.''
Συζήτηση γίνεται για το εάν θα πρέπει η επισήμανση αυτή να γίνεται και στα προϊόντα που περιέχουν ως συστατικό μέλι (ροφήματα, μπισκότα, κτλ). 
Η εξέλιξη της αλλαντίασης μπορεί να είναι σοβαρή ιδίως εάν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα. Ένα παιδί κάτω του ενός έτους και κυρίως στους πρώτους 6 μήνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και η βλάβες αφορούν το νευρικό σύστημα. Ο εντοπισμός του προβλήματος πρέπει να γίνεται από τους γονείς ή τους τροφούς με συμπεριφορικά και μακροσκοπικά κριτήρια. Υποψιασμένοι γονείς παρατηρούν τυχόν αλλαγές συμπεριφοράς. Από τα πρώτα συμπτώματα στα παιδιά είναι η μυική ατονία, η οποία διαπιστώνεται με το κλάμα των παιδιών να είναι πιο ''άνευρο'' κι αδύναμο απ' ότι συνήθως, δεν μπορούν να φάνε κι εμφανίζουν αστάθεια κι αδυναμία ελέγχου κορμού και άκρων. Επιπλέον εμφανίζουν υπνηλία και συχνά πέφτουν σε λήθαργους. Απαιτείται άμεση συμβουλή γιατρού και πιθανά νοσηλεία. 


Εάν σας ενδιαφέρει διαβάστε και το www.melissokomos.gr/04012.html